crveni-kriz-zenica-o-nama

Crveni križ Grada Zenice

Prve organizovane inicijative i prvi pokušaji osnivanja organizacije Crvenog krsta-križa u Bosni i Hercegovini, odnosno društva sa sličnim ciljevima poduzeti su u februaru 1907. godine na prijedlog austro-ugarskog Crvenog krsta-križa.

U Bosni i Hercegovini, organizacija Crvenog križa osnovana je početkom Prvog svjetskog rata, 1914. godine.
Ova humanitarna organizacija zvala se "Bosansko-Hercegovačko društvo za pomoć i dobrovoljnu sanitarnu njegu u ratu i u slučaju opće nevolje u mirno doba". Ukupan broj članova u zemlji iznosio je u to vrijeme 11.150.

Početak rada ovog društva uzet je kao početak rada Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

O prvom društvu Crvenog križa osnovanog u Zenici

Prvo društvo (Odbor) Crvenog križa u Zenici osnovano je 2. oktobra 1931. godine, s ciljem da se ublaže posljedice velike ekonomske krize. Nakon osnivanja ovaj Odbor je dostavio upravi Rudnika Zenice dopis pod nazivom "Suša, glad i akcija za ublažavanje ove nesreće", tražeći da mu se dodijele novčana sredstva radi pružanja pomoći siromašnom i gladnom stanovništvu. Početak rada ovog Odbora uzet je kao početak rada Crvenog križa u Zenici. U to vrijeme, u organizaciji Crvenog križa, na području zeničkog sreza, organizuju se akcije pružanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, a u školama se osnivaju đačke kuhinje.

Zenički Crveni križ kao jedna od najvećih i najaktivnijih humanitarnih organizacija u Bosni i Hercgovini, u 1972. godini imao je 46 hiljada članova (podmlatka, omladine i odraslih). Oko 50% stanovništva zeničke Opštine bilo je uključeno u njegov rad, što je znatno iznad tadašnjeg prosjeka u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

Zenički Crveni križ kao jedna od najvećih i najaktivnijih humanitarnih organizacija u Bosni i Hercgovini, u 1972. godini imao je 46 hiljada članova (podmlatka, omladine i odraslih). Oko 50% stanovništva zeničke Opštine bilo je uključeno u njegov rad, što je znatno iznad tadašnjeg prosjeka u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

crveni-kriz-grada-zenice-davanje-krvi

Najveće organizacije bile su: Tvornička organizacija Željezare Zenica, u čijem sastavu je 1977. godine djelovalo 38 osnovnih organizacija, zatim rudnički odbor Rudnika uglja Zenica, Osnovne organizacije "Savremena ishrana", GP "Izgradnja", GP "Hidrogradnja" i druge. One se nisu isticale samo po masovnosti nego i u veoma živoj i permanentnoj aktivnosti u organizovanju i sprovođenju svih akcija Crvenog križa, od promotivnih manifestacija do aktivnog učešća u realizaciji ostalih sadržaja djelatnosti ove humanitarne organizacije.

U periodu od 1956. do 1976. godine u okviru Organizacije Crvenog križa u Zenici na području zeničke opštine održano je oko 1250 predavanja iz svih oblasti zdravstvenog vaspitanja, kojima je prisustvovalo oko 380.000 stanovnika.

Do 1974. godine održano je 380 kurseva prve pomoći koje je završilo oko 15.000 radnika, ostalih građana i omladine.

Crveni križ Bosne i Hercegovine uoči rata 1992. godine, imao je oko 1. 350. 000 članova organizovanih u 109 opštinskih organizacija Crvenog križa.

U septembru 1992. godine, Vlada Republike Bosne i Hercegovine donijela je Uredbu sa zakonskom snagom o položaju i ovlašćenjima Crvenog križa Bosne i Hercegovine i Uredbu sa zakonskom snagom o upotrebi i zaštiti znaka Crvenog križa, čime je u skladu sa Ustavom Republike BiH i Ženevskim konvencijama priznala Crveni križ BiH kao nacionalno društvo.

Uloga Opštinske organizacije Crvenog križa u Zenici u društvenom životu Opštine Zenica naročito je bila značajna u periodu rata 1992 – 1995. godine.

U tom periodu Crveni križ Općine Zenica izvršio je prihvat i registraciju 115.000 izbjeglih i raseljenih lica, donirano je oko 650.000 kg hrane, 20 tona odjeće, posteljine, madraca i sl., u 40 ambulanti Crvenog križa izvršeno je 850.000 raznih medicinskih usluga i donirano 1.100.000 pakovanja raznih lijekova, prikupljeno 41.737 doza krvi, te poslato u svijet 249.940 poruka u cilju spajanja porodica. To su tek neki od podataka koji govore o značaju ove organizacije.

Crveni križ Grada Zenica, od 1931.g pa sve do danas, zajedno sa cijelom strukturom organizacija u BiH i u svijetu , i dalje kontinuirano provodi sve svoje programske aktivnosti, uvodeći i nove, aktuelne za zajednicu, a sve to zahvaljujući snazi volonterizma koju gradi od svog postanka.

Upoznaj naš tim volontera

[apus_volunteers columns=”4”]

Naši donatori, sponzori, poslovni partneri i prijatelji